Hälsa helt enkelt

En blogg om ett friskare liv och färre mediciner.
Hud

Beroende av Basiron?

Jag har varit totalt beroende av Basiron, eller Stioxyl, mot min acne. För några år sedan fick jag en hormonrubbning av p-piller som gav acne i hela ansiktet och Basiron var det enda som hjälpte. Det var fantastiskt att alla finnar faktiskt försvann! Men det kom hela tiden nya också…

Jag blev snart beroende av Basiron för att förebygga finnar. Samtidigt besvärades jag av biverkningarna, att huden blir tunn och känslig för sol och att gelen bleker kläder och lakan så fort man blir lite svettig. Jag vet inte hur många tröjor jag har förstört med Basiron. Det värsta var dock att inte kunna sola, jag fick välja på fin hud men ingen sol, eller sol och finnar. Och då var det både böldliknande saker och mindre pormaskar, i ansiktet, på halsen och ryggen.

Basiron innehåller bensoylperoxid som förtunnar huden och man bör vänta flera dagar efter att man har använt Basiron tills man solar. För mig är det en varningssignal. Vi har redan ett tunt ozonlager som ger risk för hudcancer och jag vill inte ha ännu tunnare hud! Dessutom märkte jag att huden började fjälla och torr hud la sig som ett lager i ansiktet samtidigt som det kom upp nya finnar under.

Efter några år som Basironberoende bestämde jag mig för att göra ett nytt försök med något annat och idag mår jag bra, jag har bara någon liten finne ibland!

Här är mina tips för att bli av med Basiron:

Trappa ut användandet långsamt.
Ät bra och undvik stress. Var uppmärksam på om du är känslig för en viss sorts kost som gör acnen sämre, det kan ofta vara mjölk, socker eller gluten.
Satsa på en rengöring som passar din hy, prova dig fram och tvätta två gånger per dag i början.
Jag provade ett par hudprodukter innan jag hittade rätt. ACO:s acneprodukter fungerar inte, de torkar ut och täpper till, Clinique blev jag oljig och finnig av, Estelle and thild funkar ganska bra, men det var Mary Kays Acne System som gjorde susen. Jag tror också att ett minskat intag av mjölk och socker spelade en stor roll.

Nu ser jag fram emot sommar och sol utan finnar och jag behöver dessutom inte vara rädd att mina kläder ska förstöras. Det finns hopp även för den värsta acnen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *