Hälsa helt enkelt

En blogg om ett friskare liv och färre mediciner.
Allergi Candida Friskare liv Hud Magproblem

Bli av med Candida

För att bli av med en Candida som tagit över tror jag att steg ett är att se över vad som kan ha skapat obalansen och sen vara villig att göra något åt det – på lång sikt. För mig handlade det om att jag inte kunde ta en kaka så fort jag var sugen, eller äta de där frukostflingorna fullproppade med socker varje dag.

Med hjälp av en kinesolog och näringsterapeut fick jag sedan hjälp att lägga upp en plan för att under några veckor svälta bort svampen med en anti-Candida-diet.

Min Candida-kur ser ut såhär:
Ta bort socker, ost, jäst, soja, juice och vinäger ur kosten.
Undvik alkohol.
Ät bakteriedödande kost – i mitt fall kapslar med extrakt från Nonifrukten, kallade Morinda Supreme.
Fyll på med goda bakterier – i mitt fall kapslar med probiotika från Thorne.

Första veckan mådde jag pyton och jag trodde att jag hade fått influensa. Sen vände det och jag började må bättre och bättre. Efter sex veckor mådde jag toppen och min näringsterapeut kunde konstatera att min kropp inte reagerade mot svamp längre.

Jag hade blivit av med mina magproblem, magen var plötsligt platt och hade slutat bubbla konstant. Dessutom blev jag av med en hel del klåda på kroppen, eksemet runt munnen försvann, jag tålde all frukt och grönsaker vilket jag inte tidigare gjort, jag fick färre finnar och slapp det konstanta sötsuget. Det bästa av allt var ändå att jag blev så otroligt pigg, både fysiskt och psykiskt. Jag fick en helt annan känsla i musklerna när jag tränade och det var som att kroppen hade blivit 20 år yngre!

Det är inte svårt!

Saker du faktiskt kan äta under en Candida-diet är: grönsaker, protein (jag äter enbart vegetariska produkter, även halvfabrikat utan socker), rismjölk, mandelmjölk, bär, bröd utan jäst, produkter sötade med stevia, lite frukt, chips, choklad utan socker, potatis, fullkornspasta, med mera.

Vissa som vill svälta ut Candida är strikta och äter inte till exempel frukt, mjölk eller bröd. Jag drog ner på mjölken och vitt bröd eftersom min tarmflora inte gillar det. Bröd med jäst är inte bra, baka istället bröd med bakpulver eller köp Ryvita knäckebröd och Kung Markattas mörka bröd. Jag undvek apelsin och fruktjuicer, förutom grapefruktjuice som är utrensande. Annars var jag inte särskilt strikt, och jag fuskade någon gång när jag åt ute.

Hur länge du behöver följa en Candida-diet är svårt att säga, men jag rekommenderar verkligen att ta hjälp av någon. För många kan det säkert räcka att långsiktigt dra ner på överkonsumtion av socker och samtidigt fylla på med bra mat och snälla bakterier.

I dag äter jag en kost som till stor del är fri från socker och jag äter betydligt färre smörgåsar än förut (aldrig vitt bröd). Och de där frukostflingorna med nästan bara socker i tycker jag numera smakar fruktansvärt illa. Till frukost blir det sockerfria havreringar med rismjölk och lite bär eller honung. Men inget hindrar mig från att ta lite choklad ibland eller äta en bit kladdkaka till helgen. Allt handlar om balans och att lyssna på kroppen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *